Vorige keer sprak ik over perfectionisme en hoe dat je af kan houden van een eerste prototype. Maar hoe bepaal je nu wanneer een idee of prototype goed genoeg is?
Het makkelijke antwoord is natuurlijk dat jij dat niet bepaalt, maar de klant. Dit ligt ook ten grondslag aan alle Agile methodes. Agile legt de focus op meerwaarde voor de klant. Elke volgende stap in ontwikkeling, elke volgende (beta)release levert iets aan de klant waarmee hij meer kan dan met het vorige product.
Lean Start up legt hier nog iets bij, namelijk dat je van elke iteratie leert over de waarde van je propositie. Eric Ries heeft hier een interessant model voor: het minimum viable product (MVP). Een MVP is het middel waarmee het leerproces begint. Doel van dit leerproces is om zo snel mogelijk en met minimale inspanning te checken of je een positieve business case hebt. Het gaat er hierbij niet om dat het product al helemaal in de steigers staat, maar of het concept een match oplevert met de behoefte bij de klant. Kort gezegd: of de klant interesse vertoont in jouw concept omdat hij denkt er zijn probleem mee te kunnen oplossen.
Nu ben ik vooral geïnteresseerd in de toevoeging: met minimale inspanning. Wat houdt dit nu in? Wat doe je wel en wat doe je niet als het gaat om minimale inspanning. Deze week kreeg ik daar een inspirerende kijk op.

At $200 (£123) each, the Embrace baby warmer is a far cheaper alternative to expensive incubators for use in rural hospitals such as the SVYM Hospital in Sargur, Karnataka, shown here. Initially designed in California and further refined in Bangalore, the reusable sleeping bag-style warmer can maintain infants’ body temperature by using phase-change wax that stays around 37 degrees celsius for up to six hours. Credit: Sudhanvi Atri
Afgelopen dinsdag was ik bij een lezing over Frugal Innovation*. Dit soort innovatie vat zich het snelst samen in de filosofie: to do more with less. Frugal innovation ambieert significante meerwaarde, terwijl het een minimaal beslag legt op geld, tijd en middelen. Het heeft zijn oorsprong vooral in de opkomende industrieën, waar het creëren van innovaties veelal moet gebeuren in een context van minimale middelen, zowel bij producenten als bij potentiële klanten. Om dagelijkse problemen het hoofd te bieden is inventiviteit gewenst: wat kan ik doen om het probleem in mijn voordeel om te zetten met de middelen die ik tot mijn beschikking heb? Ontwerp keuzes worden dan gemaakt op basis van de hoogste nood en beschikbare materialen. In dit perspectief gaat het niet om geweldige producten, maar simpele oplossingen die goed genoeg zijn om het probleem aan te pakken.
Een geweldig voorbeeld van deze focus vind ik de Embrace als alternatief voor een baby couveuse. Voor kleine ziekenhuizen in de meer afgelegen gebieden in India, zijn couveuses te duur in aanschaf en gebruik. Als alternatief is de Embrace baby warmer bedacht voor vroeggeboortes. Een te vroeg geboren baby heeft als grootste probleem dat het zijn lichaamstemperatuur niet op peil kan houden. De Embrace is een herbruikbare slaapzak, gemaakt van materiaal, die de lichaamstemperatuur van de baby op 37 graden kan houden voor een periode van 6 uur. Natuurlijk heeft het niet alle uitgebreide noch de monitoring mogelijkheden van een couveuse, maar het is draagbaar, herbruikbaar, voor elk kind toepasbaar en stelt geen eisen aan de omgeving qua elektriciteit, wifi of randapparatuur. Voor de toepassing in de omstandigheden in afgelegen gebieden, dus een prima oplossing. Hier heeft het ontwerp team zich gefocused op het belangrijkste probleem, namelijk de lichaamstemperatuur van een premature baby en daarvoor een simpele maar doeltreffende oplossing bedacht.

Frugal Digital’s Clock Sense, designed in Copenhagen after research in India, uses an analogue alarm-clock body to measure the amount of oxygenated haemoglobin in the blood. Thanks to two LEDs and a simple light sensor — from a TV remote — the device can provide a simple reading of the overall health of a patient. Other sensors — such as a temperature-gauge pad — can also be connected via USB. Credit: Roger Stillman
Ook het voorbeeld van de AlarmClock Blood Monitor laat zien hoe je met minimale middelen en met name de middelen die wel voor handen zijn, al snel een oplossing kunt bieden. Uitgerust met 2 simpele LEDs en een lichtsensor kan een eenvoudige analoge wekker dienst doen als een monitoring device.
Wat kunnen we nu leren van deze voorbeelden?
Goed Genoeg is niet zozeer beperkend, als wel stimulerend voor de creativiteit. Het gaat niet om de toeters en bellen, maar of het product een snelle, simpele oplossing biedt voor het meest prangende probleem van de klant. Van daaruit kun je het verder gaan ontwikkelen tot het high-end, high tech product dat je voor ogen staat. Eerst maar eens low-tech beginnen en toetsen of je op de juiste weg bent.
Samenvattend ben je met de volgende strategieën al een eind op weg om Goed Genoeg in te zetten in je voordeel:
- Focus op het belangrijkste probleem van de klant.
- Houd de oplossing simpel. Zorg ervoor dat je het binnen een minuut kunt uitleggen aan een ander.
- Kijk naar de mogelijkheden: wat kan er wel? Neem de (beperkende) omstandigheden als een gegeven, en kijk hoe je de nadelen kunt omzetten in je voordeel.
- Doe aan hergebruik van componenten. Kijk wat er al is en bestaat en gebruik dat.
- Doe aan Just-in-time design in plaats van just-in-case-features.
Heb jij nog een andere strategie voor Goed Genoeg? Of heb je een vraag met betrekking tot dit blog? Laat het me dan weten in een comment onder deze blog en je krijgt als cadeau voor jouw input een GRATIS advies met betrekking tot jouw Agile implementatie (skype gesprek).
Een Frugal day toegewenst;-)
Miriam
* De lezing over Frugal Innovation werd gegeven door Jaideep Prabhu en de lezing was geïnitieerd door Truth, Marketing Strategy group in the Dylan, Amsterdam.
Leave A Comment