Wat leuk! Net zo nieuwsgierig als ik.

Ik hou van onderzoekende geesten en wil graag in contact met jou komen!

Nieuwsbrief

Een product om van te houden.

Droom je wel eens van rijen klanten voor jouw product? Spontane selfies met jouw product? 5 sterren in elke review? Rihanna, Doutzen of George Clooney op/over/met jouw product? En vraag je je dan ook wel eens af of je met je productontwikkeling op het goede spoor zit?

De Happy StartUp School brak onlangs een lans voor het Minimum Loveable Product in plaats van het Minimum Viable Product (MVP). Nieuwe productontwikkeling vindt veelal plaats tussen 3 begrenzers; tijd, geld en kwaliteit. In de LeanStartUp beweging lijkt het steeds te gaan om zo snel mogelijk leveren binnen een beperkt budget. En dan raad je het al; de kwaliteit komt er vaak bekaaid vanaf. De Happy StartUp School beschreef de devaluatie van het MVP als: genuinely NOT GOOD. Met als gevolg: weglopende klanten en tanende experimenten.

3services

Dit ken ik helaas ook als de realiteit van veel projecten die ik heb gedaan. Gaandeweg de leverdata werden scope, design, usability en andere extra’s verder afgeknepen. Zolang we maar op tijd leverden en binnen budget bleven. Grote frustratie! Want leverden we nu nog wel iets goed af? Nou….daar konden we over twisten. En zo leveren heel wat projecten lang niet de vernieuwing op, die verwacht wordt.

Het idee van het MVP is om zo snel mogelijk feedback te krijgen op een minimale versie van je produkt. Het doel is validated learning: leren over je klanten, tegen minimale inspanning.

De insteek van het Minimum Loveable Product is die versie van je product te leveren tegen minimale inspanning, die je de meeste affectie oplevert van je early adopters. Het gaat hier om de intensiteit van ‚liken’. Liever een kleine groep mensen die helemaal wild is van je produkt, dan een grote groep lauwe klanten.

Hoe doe je dat?

Het gaat erom de tegenstellingen te omarmen. We denken meestal dat kwaliteit duur is, en dat snelheid ten koste gaat van kwaliteit. Dit houdt ons vast in de zogenaamde iron triangle van geld-tijd-kwaliteit. Dit is de traditionele manier van denken. Deze driehoek wil je juist doorbreken. Het is niet of-of. Het is en-en! Het is de kunst om iets zo te maken, dat het voldoet aan meerdere voorwaarden. In de spanning van het bouwen tussen deadline en portemonnee houd je juist de kwaliteit hoog in het vaandel. Dat vereist een beetje visie. Visie die verdergaat dan het probleem dat je oplost voor je klant. Visie die de richting wijst, op welke manier je dat wilt doen.

Een loveable product dus.

images-3

Ja, dit product heeft een focus, en is helder in waar het over gaat. En tegelijk toont het meerdere mogelijkheden.

Ja, dit product heeft een duidelijk doel, en tegelijk appelleert het aan een diepere betekenis.

Ja, dit product is basic, maar toch doet het meer dan het belooft.

Ja, dit product lost het probleem op en doet dat op een sympathieke, gebruiksvriendelijke manier.

Ja, dit product is de eerste versie, en wat is het met aandacht voor detail ontworpen!

Ja, dit product is pas de eerste stap en ik ben nu al benieuwd naar het hele verhaal.

Ja, dit product is betaalbaar, en de waarde die het vertegenwoordigt is onbetaalbaar.

Ja, dit bedrijf komt nog maar net om de hoek kijken! En met dit product kun je zien, dat ze het onderwerp serieus nemen en het toont de liefde van het maken.

En daarmee is het anders dan anders. En zijn mensen geneigd een stapje extra te doen. Om mee te helpen van jouw idee een succesvol product te maken. Door het te gebruiken en feedback te geven, en het te delen met anderen. Opdat jouw experiment groter mag worden en jouw product steeds beter.

images-2

Heb je zelf nog meer ideeën voor loveable products? Laat het me weten in een comment onder mijn blog.

Ik hoop dat ik je hiermee heb geïnspireerd om aan de slag te gaan.

Maak er een innovatieve dag van!

Miriam Luijken

2016-10-28T16:14:28+00:00 Creatie, Design, Innovatie|2 Comments

About the Author:

Avatar

2 Comments

  1. Avatar
    Eleonora van Grinsven 9 november 2015 at 20:34 - Reply

    Dank voor je inspirerende blog Miriam! Mijn idee voor mijn Minimum Loveable Product is…
    Ja, dit probleem verlost me van mijn frustratie en laat mij groeien als persoon.

  2. Avatar
    Miriam Luijken 10 november 2015 at 20:30 - Reply

    Dat is een mooie toevoeging Eleonora! Dank.

Leave A Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wil je meer weten over Lean Startup?

Ontvang dan nu het 4 stappen plan en ontdek wat de manier is om in
onzekere omstandigheden een nieuw product of dienst te ontwikkelen.