Vandaag begin ik wederom aan MIT’s online U-lab 2.0 van Otto Scharmer. Ik volgde zijn online training 1.0 al eerder dit jaar, en terwijl ik door het materiaal van dit vorig U-lab blader, bedenk ik me dat stakeholders in zijn visie een allesbepalende rol spelen.
De meeste project-/change-management methoden voorzien in een stap om de stakeholders in kaart te brengen en vast te stellen of ze je verandering positief of negatief gezind zijn. Maar dan… In alle eerlijkheid: meestal kom je dan niet verder dan verwachtingen-management en een communicatieplan. Toch? En al te actieve stakeholders stel je niet op prijs. Die verstoren de boel alleen maar. Weerstand, eigen ideeën en beren op de weg, daar zit je niet op te wachten. Je wilt controle en vooruitgang.
Dat het ook anders kan, blijkt uit het U-lab. Voor mij staan hierin 4 dingen centraal als het gaat om stakeholders.
1. Samen ontdekken
Je begint nooit met een kant-en-klaar idee. Het idee zal moeten borrelen, rijpen en langzaam vorm krijgen. Dit begint eerst bij jezelf. Je zult helder moeten krijgen waar het je nu precies om gaat. Juist in deze fase is het zeer waardevol om informatie te halen bij je stakeholders. Wie opereren er in de periferie van de door jou gewenste verandering? En wat gebeurt daar precies? Welke ervaringen hebben jouw stakeholders? Laat je inspireren door hun perspectief. Elke informatie geeft meer diepte aan jouw idee. En het mooie is… al doende creëer je een prachtig draagvlak!
2. Haal informatie uit de weerstand
Onder aan de mail van mijn supervisor Mauk Pieper staat altijd: Niemand is intelligent genoeg om 100% onjuist te zijn. Oftewel: neem elke klacht, elke ja-maar, elke afwijzing serieus. Er zit wijsheid in de weerstand. Geen tijd, geen zin; daar zou wel eens belangrijke informatie achter kunnen zitten. Informatie waardoor je de kans krijgt van een middelmatig idee een geweldig idee te maken.
3. Kijk naar het hele systeem
We zijn zo geneigd om de complexiteit van de wereld terug te brengen tot proporties die we kunnen overzien en managen. Helaas. Onze wereld is complex en laat zich niet buiten het kantoor houden. Kijk maar naar het vluchtelingen probleem in Europa. Mooi bedachte plannen in Brussel over quota en verdeling moeten steeds weer worden bijgesteld door de rauwe werkelijkheid. Helemaal niet gek, als je bedenkt dat we in die plannen zijn uitgegaan van wat wij, Europese landen, willen. Heeft iemand ook de toestand van het land en de wensen van de mensen in Syrie zelf meegenomen? Het lijkt me dat we dan op een andere manier het probleem en de mogelijke oplossing hadden beschouwd.
4. We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them – Einstein.
Vanuit onze huidige paradigma’s kunnen we niets anders doen dan symptomen opvangen. Een werkelijk nieuwe oplossing vraagt om een nieuwe manier van denken. Er is iets nieuws nodig. Hiertoe mag je alle mankracht of denkkracht verzamelen die nodig is. Betrek je stakeholders. Je hoeft het niet alleen te doen. Leiderschap gaat er niet om dat jij alle antwoorden moet weten. Het gaat om jouw vermogen om het hele systeem te mobiliseren en mensen mee te nemen in de zich aandienende toekomst.
Ik ben benieuwd of je dit herkent. Hoe wordt er in jouw organisatie omgegaan met complexiteit? En hoe ga jij zelf om met je stakeholders? Deel je ervaringen hieronder!
Over het U-lab.
De U.Lab cursus is een samenwerking van edX en Massachusetts Institute of Technology (MIT) en leert je de basisprincipes van TheoryU, zoals onderwezen door Otto Scharmer Hij is docent aan MIT, en zal samen met zijn team van het presencing institute de online live sessies geven. Met de U.Lab cursus neem je plaats in de ‘driver’s seat’ van innovatie en verandering. Op dit moment hebben al 28.000 mensen over de hele wereld zich ingeschreven als student. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het een geweldige ervaring is om met zoveel mensen tegelijkertijd in een online live seminar te zitten!
Techlane en Theory U
Techlane faciliteert teams in technisch innovatieve omgevingen met het creëren van meerwaardige oplossingen. Dit doe ik onder andere via de principes van Theory U en LeanStartup. Daarnaast heb ik een format voor het betrekken van stakeholders ontwikkeld. Wil je meer weten, neem dan contact met me op.
Leave A Comment