Wat leuk! Net zo nieuwsgierig als ik.

Ik hou van onderzoekende geesten en wil graag in contact met jou komen!

Nieuwsbrief

Variëren om te leren bij Lean Startup.

Deze week ben ik, na een tijdje uit de roulatie te zijn geweest vanwege een blessure, weer begonnen met hardlopen. Om goed voorbereid te zijn, zocht ik in een stapel oude Runner’sworlds (magazine voor hardlopers) wat warming-up oefeningen. En toen stuitte ik in een Runner’sworld van jan 2016 op een interview met Bert Otten. Hij is bewegingswetenschapper aan de universiteit van Groningen. En zijn interview was zo inspirerend dat ik de stapel bladen maar heb gelaten voor wat het was.

Otten bestudeert al jaren de kern van het (beter) leren bewegen. Hij ontdekte dat 2 dingen belangrijk zijn als je efficiënt wilt leren bewegen. Het eerste gaat over de analogie, het beeld in je hoofd van hoe een goede beweging eruit ziet. En het tweede gaat over differentieel leren. Bij differentieel leren dacht ik onmiddellijk aan Lean Startup en het belang van experimenteren.

Differentieel leren en experimenteren

Dat zit zo: “Als je iets goed wilt kunnen”, zegt Otten, dan moet je niet eindeloos hetzelfde proberen. Je moet er omheen bewegen en variatie aanbrengen. Op deze manier leer je het optimale eerder en beter herkennen, want zo laat je je brein onderzoeken wat er allemaal aan patronen en variaties mogelijk is.”

Dit vind ik interessant. Eigenlijk zegt hij dus: varieer zoveel mogelijk op een thema, met als doel om zo snel mogelijk te leren wat de beste oplossing is. Dat lijkt verdacht veel op de essentie van Lean Startup. De experimenten van Lean Startup zijn erop gericht om in korte tijd veel informatie te  krijgen over de juiste richting van je product of dienst. Hoe krijg je zoveel mogelijk relevante informatie? Door steeds nieuwe dingen uit te proberen, en nieuwe waarde toe te voegen. Het gaat niet om perfectioneren, maar om variëren.

En hoe gaat dat dan tot een goede eindoplossing leiden?

Doel en bijsturing

Dan heb je 2 dingen nodig: een doel en een automatische piloot. Het doel zorgt ervoor dat je het eerste principe volgens Otten kunt toepassen: een beeld in je hoofd maken van hoe je voor je ziet, dat je er komt. Dit helpt je te bepalen waar je kunt beginnen. De werkelijkheid is immers grillig. Vaak weet je helemaal niet hoe je van A naar B komt. De markt verandert, technieken veranderen, de afnemer verandert. Meestal kun je slechts een paar passen vooruit kijken. En vervolgens is er bijsturing nodig. Bijsturing in de vorm van het zelflerende principe van de automatische piloot.

Hoe werkt dat?

De automatische piloot

van A naar B autopilot

Stel je voor: een vliegtuig dat van A en naar B vliegt. De meeste mensen denken dat de automatische piloot dan de route vaststelt als een rechte lijn rechtstreeks van A naar B.

Wat er in werkelijkheid gebeurt, is dit: er wordt gevlogen, gemeten en bijgesteld; gevlogen, gemeten en bijgesteld. Dit levert -gechargeerd- grote variaties in het begin, tot steeds kleinere bijsturingen op het laatst.

Zo werkt het ook met een product ontwikkelen in een bewegende markt. Je weet
de optimale route van A naar B nog niet. Dus je zult iets moeten uitproberen, en meten of het klopt. Het zal van links naar rechts gaan. In het begin is alles geoorloofd zolang je maar steeds evalueert ten opzichte van je doel en je koers bijstelt op weg naar je doel.

Laat de oplossing los!

Tenslotte zegt Otten nog iets waardevols: “We hebben de neiging ons te verschansen in 1 oplossing. Trek je iemand weg uit zijn comfortzone, dan voelt dat misschien slechter aan, maar het kan feitelijk een betere mechaniek opleveren. En voor een renner betekent dat: winnen!”

Eerder schreef ik al een blog over: staar je niet blind op de technische oplossing. Wat ik hier nu vooral wil benadrukken is dat wat jij vindt en voelt, ondergeschikt is aan het proces op weg naar de beste oplossing. Het gaat immers niet om jou, maar om je klant. Soms kan dat best ongemakkelijk aanvoelen.

Mijn tip: Laat dat resultaat een beetje los. En ga een beetje spelen. Zul je zien hoeveel informatie je ineens krijgt…En hoeveel plezier het oplevert om je product of dienst te ontwikkelen.

Heb je hierdoor inspiratie gekregen om te variëren? Heb je een duidelijk doel en wil je de eerste experimenten opzetten? Of heb je nog wat vragen naar aanleiding van dit onderwerp? Laat het me weten in een comment onder dit blog. 

2016-10-28T16:14:28+00:00 Innovatie, lean startup|0 Comments

About the Author:

Avatar
Het is mijn missie innovatie te stimuleren. Dit doe ik door het inzetten van praktische vaardigheden zoals Agile projectmanagement en product ontwerpen en door het versterken van leiderschap.

Leave A Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wil je meer weten over Lean Startup?

Ontvang dan nu het 4 stappen plan en ontdek wat de manier is om in
onzekere omstandigheden een nieuw product of dienst te ontwikkelen.